.
   
středa 10. prosince
svátek slaví Julie, Juliána , zítra Dana, Danuše
 
autor Lastura.cz

Brutnák lékařský

Brutnák
Borák lekárský (s)
Borago officinalis L.
Boraget (a)
s Borretisch, s Gartienkraut (n)
Bourrache officinale (f)
Borraja (š)

Čeleď brutnákovité (Boraginaceae)

Brutnák lékařský, autor Dr. Petr Kocna Brutnák lékařský, autor Dr. Petr Kocna


popis

oblast

léčitelství

homeopatie

zajímavosti

 

Brutnák je statná, asi půl metru vysoká letnička, s drsnými listy a větvenou, štětinatě srstnatou lodyhou. Květy mají nádhernou blankytně modrou barvu, jsou převislé a dlouze stopkaté. Plodem je světle hnědá, vejčitá, drsná tvrdka. Kvete v létě.

 
 

Brutnák je bylina pěstovaná, jen ojediněle zplaňuje. Je teplomilný, náchylný na napadení mšicemi.

 
 

Drogou je kvetoucí nať (Herba boraginis), sbíraná nejlépe v první fázi květu. Šlágrem poslední doby je brutnákové semeno.

Naťová droga obsahuje především slizy, třísloviny, saponiny, minerální látky (zejména draslík a vápník), organické kyseliny, vitamíny, sacharidy, cholin, allantoin, stopy silice a alkaloidů, křemičitany, tanin a asparagin.

Droga má rozsáhlé použití vnitřní i zevní. Vnitřně ji podáváme tam, kde je třeba zajistit ochranu sliznic, hlavně při zánětech a vředových chorobách v trávicím traktu. Zevně drogu aplikujeme jako kloktadlo nebo jako obklad, například na špatně se hojící rány nebo bércové vředy. Močopudného účinku se využívá nejen v urologii při zánětech močových cest, ale také v revmatologii. Listy mají příjemnou chuti i vůni a spolu s estragonem, listem vinné révy a kopru jsou výbornou součástí láku na konzervování okurek.

Poměrně málo známé je mírné, ale účinné působení drogy na stavy vzrušenosti a nervozity, takže má své stálé místo v uklidňujících směsích. Hovoří se také o mírném vlivu antidepresivním a o posile srdečního svalu.

Nejvhodnější lékovou formou je nálev, užívaný obyčejně v dávce 2 až 3krát denně jednu běžnou sklenku. V urologii dáváme přednost vyššímu dávkování, zpravidla 4krát denně asi 350 ml.

Výhodné je i podávání formou koupelí rukou a nohou, ale při popáleninách a některých kožních afektech se lépe osvědčily kašovité obklady. Brutnákové medicinální víno, připravené macerací, má chladivý a uklidňující vliv. Podáváme je po 50 až 125 ml na jednorázovou dávku. Čerstvá rostlina je šťavnatá, šťávu doporučujeme mírně naředit vodou. Dávka činí 25 až 50 ml šťávy, 3krát denně.

V odborných kruzích nejsou dosud uzavřeny diskuse o možné škodlivosti drogy v důsledku obsahu stop hepatotoxických pyrolizidinových alkaloidů. Obyčejně se takový výzkum uzavře s tím, že by se droga neměla podávat dlouhodobě, což se dá vyložit také tak, že se v podstatě většinou neví, v čem je její skutečná účinnost. V každém případě možnost kombinací s jinými bylinami není omezená.

Brutnák podáváme krátkodobě, pro úvodní léčbu onemocnění doprovázených zmenšením množství moči, například při zánětu ledvinových klubíček (glomerulonephritida). Brutnákové semeno lze využívat bud přímo, v dávce 4krát denně na špičku kulatého nože, nebo formou hotového přípravku, tj. brutnákového oleje v kapslích, který se velmi osvědčil na regulaci látkové výměny, zejména u revmatických a kožních chorob, jakož i při astmatu.

Málo známý je rovněž účinek brutnáku spolu s jahodníkem proti nadměrnému pocení. Používá se střídavě nálev z brutnáku a z listů jahodníku - vždy obden se užívá jedna z obou bylin, buď nálev ze 30 g brutnáku, nebo nálev z 50 g listů jahodníku. Bylina se vždy přelije 1 litrem vařící vody a přikrytá nechá 10 minut vyluhovat. Pije se přes den na 4 až 6krát, vždy nalačno.rnrnPři zánětu plic je pro jeho komplexní působení vhodná podpůrná léčba nálevem z brutnáku: Jedna polévková lžíce drogy se přelije sklenicí vařící vody, přikryje a nechá asi 10 minut vyluhovat. Scedíme a pijeme 3krát denně šálek nálevu mezi jídly.

Odvar z brutnáku je vhodný i pro jarní očistnou kůru: Asi 20 g byliny se přelije 0,5 litru studené vody, postupně se zahřívá až do varu a nechá se pak 2 až 3 minuty vařit. Pak se nechá 10 minut vyluhovat a scedí se. Pijí se 2 skleničky mezi jídly.

Velice vhodné a hlavně účinné jsou obklady a koupele z odvarů, nálevů i macerátu brutnáku, a to z kterékoli části byliny. Například vinný odvar z kterékoli části podrcené byliny je výborný na obklady ledvin, jater, hrudníku a dokonce i očí a kloubů. Obklady uklidňují i záněty.

 
 

Brutnák je velice známá rostlina, nejen jako léčivka, ale i jako koření. I v homeopatii se používá dlouho a lze říci, že s úspěchem. Užívají se výhradně čerstvé listy, použití semene se zatím v homeopatii neosvědčilo. Po dlouholetých zkušenostech lze konstatovat, že použití brutnáku má své místo prakticky ve všech oblastech fytoterapie.

Jak je uvedeno, homeopatická esence se vyrábí z čerstvých listů. Listy se trhají v době květu byliny, nejlépe dopoledne kolem desáté hodiny. Listy se nařežou nadrobno a ihned se dále zpracovávají, většinou podle §3 lihem 80 až 90%. Doba zpracování je 14 až 16 dní. Získaná esence má ředění DO a ředí se dále do potence D4 lihem 30%. Nejčastěji se užívá potence D2 až D3 a dávkování je 3krát denně 7 kapek, před jídlem.

Užití je přibližně stejné jako v alopatii, především při bušení srdce, srdeční slabosti, při melancholii, závratích, kašli, vředovitosti nebo také jako bronchiální sedativum.

 
 

Brutnák lékařský Brutnák je jednoletá bylina, která se dá poměrně snadno pěstovat na zahrádce, ale také třeba v květináči za oknem. semena se vysévají přímo do volné půdy, poměrně mělce. Kvete jasně modře, obyčejně v červnu a až do září. Působí také okrasně a je také velmi medonosný. V lidovém léčitelství má brutnák význam pro vysoký obsah minerálních látek, vitamínu C a silice. K tomuto účelu se sklízí nať na počátku kvetení a suší se ve stínu. Vnitřně se používá ve formě nálevu, působí močopudně, má protizánětlivé účinky, má dobrý vliv při nemocech cest dýchacích a celkově posiluje nervový systém. Používá se i zevně, jelikož má prokazatelně hojivé účinky na rány. V takovém případě se používá odvar, nebo čerstvé rozdrcené listy. V kuchyni se nejčastěji brutnák používá jako zelené koření a to otrháváním čerstvých listů, které přidáváme do pokrmů ze zeleniny, mas, do tvarohových pomazánek. Z lístků brutnáku, který smícháme s jemně nakrájenou cibulí, solí a pepřem připravíme velmi dobrý salát, který pokapeme citrónovou šťávou. Odvar z brutnáku 10 g sušeného brutnáku necháme vyluhovat v 1 litru vařící vody asi 15 minut a pijeme 2-3 šálky denně.

 

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2025 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz