.
   
středa 10. prosince
svátek slaví Julie, Juliána , zítra Dana, Danuše
 
autor Lastura.cz

Kaštanovník jedlý

Kaštanovník jedlý
Gaštan jedlý
Castanea sativa

Čeleď bukovité (Fagaceae)


zajímavosti

 

Kaštanovník je středně vysoký strom, jehož plody jsou uloženy po 2 až 3 kusech v ostnaté číšce. Zrají v říjnu a sbíráme je ihned po spadnutí. Pokud je nemáme k přímé spotřebě, můžeme je skladovat ve slabých vrstvách na lískách do 5 °C.

Kaštany mají vysokou výživnou hodnotu, obsahují škroby, bílkoviny, vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a fosfor. Mají také protiprůjmový účinek.

Nejčastěji se konzumují pečené, ale můžeme je také po naříznutí uvařit ve vodě a oloupat. Takto upravené jsou vhodné do nádivek nebo nugátu.

Nugátové kaštánky
500 g kaštanů, 120 g cukru, 2 dl mléka, špetka vanilky, kakao, šlehačka.
Kaštany nařízneme a uvaříme ve vodě do měkka. Potom je oloupeme a umeleme. Promícháme je s cukrem, přidáme roztlučenou vanilku, zalijeme mlékem a vaříme, až je směs hustá. Z vychladlé směsi tvoříme malé dílky, obalíme je v kakau a podáváme zdobené šlehačkou.

Kaštanová nádivka
1 kg kaštanů, 0,25 litru mléka, 300 g mletého masa, 2 žemle, 2 vejce, 1 šálek smetany, 1 lžíce rumu, sůl, pepř.
Kaštany spaříme vařící vodou, pak je oloupeme, v mléce uvaříme do měkka a umeleme. K prochladlým přidáme mleté maso, v mléce namočené a vymačkané žemle, vejce, smetanu a rum. Podle chuti osolíme a opepříme, dobře promícháme a používáme k plnění např. krůty a nebo rolád.

 

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2025 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz