popisoblastléčitelstvíhomeopatiezajímavosti
1) Jahodník obecný je trvalka asi 10 až 15 cm vysoká, s větveným oddenkem a přízemní listovou růžicí. Dlouze řapíkaté listy jsou trojčetné, pilovitě zubaté. Podzemní částí je rozvětvený oddenek. Květy mají 5 kališních lístků a 5 bílých lístků korunních. Plodem jsou drobné nažky na zdužnatělém lůžku.rnrnKromě jahodníku obecného se ve fytoterapii používá také jahodník vyšší -truskavec (Fragaria moschata Duch.), jahodník chlumní (Fragaria viridis Duch.) a další druhy, které se odlišují jen několika botanickými znaky a mezi kterými z hlediska léčebného využití neděláme rozdíl
2) Jahodník je hojně rozšířená bylina, roste zejména na lesnatých stráních.
3) Předmětem sběru je list (Folium fragariae), sbíraný v době květu, nejlépe v květnu, brzy zrána kolem sedmé hodiny. Léčebně se ovšem využívají i samotné jahody. 4) Listy obsahují flavonoidy, kvercitrin a kvercetin, třísloviny, vitamín C, silici, draslík a další látky. Plody jsou silně cukernaté a obsahují pektiny, organické kyseliny, aromatické látky, antokyan, fragarin aj. 5) Droga má močopudný účinek a používá se také při infekčních průjmech. Působí na rozpadávání močových konkrementů, zlepšuje metabolismus kyseliny močové, snižuje lámavost vlásečnic. Jahodník většinou zařazujeme do tzv. základních čajových směsí, protože jeho fyziologické účinky jsou malé a přitom příjemně aromatizuje bylinnou směs. Plody jsou vhodné zejména při léčbě revmatismu. 6) Zpravidla podáváme nálev, při léčbě průjmů ovšem přednostně odvar. 7) Droga se přidává do nejrůznějších směsí a je vhodná i pro dlouhodobé užívání. Plody jsou značně alergotropní. Nebezpečí vzniku alergie je možno utlumit současným podáváním s mlékem, pokud ovšem nemocný není též na mléko alergický. Pěstované odrůdy jahodníku léčivý účinek nemají. 8) Pokud nejsme alergičtí, mohou jahody dobře podpořit naši krásu. Čerstvě vytlačenou jahodovou šťávu - v daném případě může být i ze zahradních jahod - smícháme s trochou smetany a naneseme na tvář. Nejlepší je ponechat směs na obličeji po celou noc a teprve ráno ji umýt teplou vodou.rnrnVelmi příjemně se pije čaj, připravený formou nálevu z listů a kořenů. Uklidňuje nervy a celkově tonizuje. V některých případech barví moč na červeno, což je ovšem neškodné.
9) Jahodník se v homeopatii využívá málo, což je vlastně velká škoda, protože alopaticky působí velmi mírně a je nutná dlouhodobá aplikace, zatímco při použití homeopatických prostředků se doba aplikace při stejném účinku často zkracuje až na jednu třetinu.rnrnVyužívají se hlavně mladé listy a plody. Mladé listy světle zelené barvy se sbírají těsně před rozkvětem byliny a upravuje se podle § 4, protože obsah vody v nich je relativně malý. Mohou se rozmělnit, rozmixovat apod. Oproti klasickému postupu je ovšem změněna doba macerace, která činí jen 10 dní, ovšem jinak se postupuje podle zmíněného paragrafu. Listy se musí sbírat brzy ráno, nejlépe kolem sedmé či osmé hodiny. Zpracovávají se lihem 70%. Vzniklá esence představuje potenci D1, která se ředí až na D5 lihem 30%. Užívá se potence D5, a to 3krát denně 8 kapek, před jídlem.rnrnUžití léků je stejné jako v alopatii s tím rozdílem, že účinek je zpravidla trojnásobně silnější a aplikace je přitom efektivnější. rnrnEsence z čerstvých plodů lesních druhů jahodníku se vyrábí z dobře vyzrálých plodů podle §1 macerací lihem 90%. Potence D1 se zhotovuje ze 2 dílů základní esence DO a 8 dílů lihu 40%, další potence se pak připravují běžným způsobem vždy z 1 dílu základu a 9 dílů lihu 40%. Obecně se užívá potence D4 s dávkováním 3krát denně 6 kapek, před jídlem, po dobu asi 2 měsíců. rnrnJe to vynikající prostředek především pro slinivku, veškeré sliznice střev, žaludek apod.
10) Těhotné ženy nosívaly v minulosti na břiše připevněný plátěný váček se sušeným listím lesního jahodníku, což mělo přivodit úlevu při těhotenských obtížích. Jahodník obecný
Jahodník obecný roste v lesích, na pasekách a poblíž cest téměř po celé naší zemi. Je to vytrvalá bylina s trojčetnými listy a bílými květy, plod je červená jahoda.
Jahody mají vysoký obsah pektinu (ovocné vlákniny), který snižuje hladinu cholesterolu i riziko vysokého krevního tlaku a může významně bránit vzniku rakoviny tlustého střeva. Z bobulovin jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C - půl šálku jahod pokryje denní doporučovanou dávku. Dále obsahují organické kyseliny, pektiny, železo, draslík, vápník, fosfor a jód. Snižují horečku a působí močopudně. U citlivých lidí však někdy vyvolávají alergickou kopřivku. Toto působení lze zmírnit kombinací jahod s mlékem nebo jogurty.
Jahodníkové listy se sbírají pro přípravu čaje, pro svůj obsah tříslovin. V kuchyni se dají zpracovávat na džemy, kompoty, sirupy, dají se i zmrazit. Ale pro svůj obsah vhodných látek a chuť, je nejlepší je konzumovat čerstvé.
Jahody s tvarohem
250 g jahod, 250 g měkkého tvarohu, 1 lžíce cukru, šlehačka
Tvaroh utřeme s cukrem, vmícháme do něho část jahod a rozdělíme do pohárů. Povrch ozdobíme šlehačkou a bohatě posypeme jahodami.
Zmrazené jahody
Jahody zmrazujeme tak, že přibližně stejně velké plody odstopkujeme a opláchneme je. Po odkapání je položíme na podnos vyložený alobalem tak, aby se nedotýkaly. Zakryjeme je dalším alobalem a zmrazíme. Po zmrazení balíme jahody do sáčků z polyetylénu, vytlačíme vzduch a sáčky neprodyšně uzavřeme a uložíme do mrazničky.
|
|