.
   
čtvrtek 11. prosince
svátek slaví Dana, Danuše , zítra Simona, Šimona
 
autor Lastura.cz

Křen selský

KŘEN
Chren dedinský (s)
ARMORACIA RUSTICANA Gaertner
Horse Radish (a)
(r) Echter Meerrettich (n)
Raifort (f)
Rábano silvestre (š)

Čeleď Čeleď brukvovitých (Brassicaceae)


popis

oblast

léčitelství

homeopatie

zajímavosti

 
1) Křen selský je trvalka s tlustými, dlouhými, válečkovitými kořeny. Lodyha, olistěná přisedlými, střídavými, hřebenovitě peřenodílnými listy, dorůstá výšky přes jeden metr. Nahoře je bohatě větvená. Přízemní listy jsou veliké, dlouze řapíkaté s podlouhlou a hrubě vroubkovanou čepelí. Špinavě bílé květy jsou uspořádány do vrcholových hroznů. Kvetou v květnu, červnu a červenci. Plodem je nafouklá kulatá šešulka.
 
 
2) Křen je pěstovaná kulturní rostlina, původem z jihovýchodní Evropy. Ve vlhkých houštinách občas zplaňuje.
 
 
3) Předmětem sběru je kořen (Radix armoraciae rusticanae), sbíraný na podzim a uchovávaný v pískovém loži. Používá se čerstvý (recens).

4) Křen je silně fytoncidní rostlina, obsahující štiplavou silici s vitamínem C. Dále obsahuje sacharidy, enzymy, asparagin a glutamin, organické kyseliny a menší množství flavonoidních látek.

5) Rozdrcením kořenového pletiva vznikají účinné prchavé antibioticky působící látky, které například výborně odhleňují průdušky. Droga zvyšuje vylučování trávicích enzymů, normalizuje střevní mikroflóru, zlepšuje látkovou výměnu a působí močopudně. Celkově působí na organismus povzbudivě, spolupůsobí přitom i vysoký obsah vitamínu C. Křen je vynikajícím prostředkem v rekonvalescenci a při sedavém způsobu života.rnrnČasto se používá i zevně. Známé křenové placky svým dráždivým účinkem reflexně působí na hlouběji uložené tkáně, zlepšují jejich prokrvení, a tím urychlují hojení a regeneraci. Derivační účinek je prospěšný také u revmatických bolestí a při neuralgiích.

6) Křen podáváme nejčastěji připravený začerstva, nejlépe s nastrouhanými jablky, která zmírňují jeho štiplavost. Průměrná dávka je 1 až 4 polévkové lžíce denně ve směsi s jablky v poměru 1 : 1. Vhodné je i použití ve formě inhalací, kdy se jedna polévková lžíce vaří ve vodě a páry se asi 8 až 10 minut inhalují. Možné je i užívání v podobě čaje (2 šálky nálevu denně).rnrnZnámý je i křenový macerát v červeném víně, který slouží k rozpuštění nebo vypuzení žlučníkových kaménků. Jeho zhotovení je jednoduché: Do litrové láhve přidáme do pětiny výšky nastrouhaný křen a zalijeme jej přírodním červeným vínem. Vše necháme 10 dní vyluhovat a pak užíváme 3 dny 3krát denně čajovou lžičku macerátu, a potom 3krát denně polévkovou lžíci macerátu. Celá kúra by měla trvat alespoň třicet dní.rnrnZnámé křenové placky pro zevní použití připravujeme ze 3 dílů čerstvě strouhaného křenu, 5 dílů hladké mouky a z 1 dílu sádla. Doba přiložení placky záleží především na osobní reakci pokožky, obvykle se pohybuje od 15 do 30 minut. Zásadně nejprve na malém kousku pokožky odzkoušíme reakci. Po přiložení by nemělo dojít ke vzniku puchýřů, i když z praxe víme, že právě při výskytu puchýřků revmatické bolesti zmizí rychleji.

7) Křen nemícháme s jinými drogami. Jeho vnitřní použití je kontraindikováno u žaludečních a dvanácterníkových vředů, zevně pak u přecitlivělé pokožky. Vyšší dávky vykazují vedle dráždivého účinku na trávicí ústrojí také nepříznivě dráždivé účinky na ledvinový parenchym. Dlouhodobé podávání vnitřně ani zevně není vhodné.

8) V praxi se nám osvědčil jiný typ křenové placky: Nastrouhaný křen promícháme s octem a zahušťujeme moukou, ovšem nepoužíváme tuk. Placku nepřikládáme přímo na pokožku, ale balíme ji do tenkého pláténka, kterým postižené místo obkládáme. Křen, povařený v mléce, má již v dávce několika málo čajových lžiček výrazné protiastmatické působení.
 
 
9) Právě jako u jiných rostlin, kde existuje nějaký faktor komplikující přímé uplatnění rostliny, je i v případě křenu možnost uplatnění homeopatického prostředku při zachování většiny účinných látek. Jedná se zejména o vysoce antibakteriální silici, která se při přímém užívání velice rychle odpařuje.rnrnVýchozí částí je proto čerstvý kořen, který se po vykopání nejlépe v září omyje studenou vodou, ihned pomele a dále zpracovává podle §3 lihem 90% na základní esenci D1. Dále se ředí lihem 40% na potenci D3. Užívá se však nejvíce v potenci D2, s dávkováním 3krát denně 6 kapek, před jídlem. Tinktura se může užívat v podstatě neomezeně, ovšem po 3 měsících je dobré zvážit její další podávání.rnrnUžívá se jako v alopatii, hlavně však jako fytoncidum a jako posilující vitamínová látka. Jinak se užívá převážně vnitřně, kdy zcela odpadá nepříjemné působení silice.
 
 
10) Dobrý a hlavně účinný je přípravek z kořene křenu na pihy z kuchyně východočeského bylináře Vrány: Tři polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu přelijeme šálkem vařícího mléka, přikryjeme a 30 minut přikryté necháme vyluhovat. Pak slijeme a pokožku jemným poklepem navlhčíme a necháme zaschnout.rnrnProti ubývání dásní je rovněž dobrý křen. Stačí hodně žvýkat kousek křenu a také hodně nastrouhaného křenu sníst. Křen obsahuje mimořádné množství vitamínu C, který je kromě jiného důležitý pro zachování pevnosti dásní a zubů.

Křen selský Křen je vytrvalá mrazuvzdorná rostlina a odedávna se mu připisují léčivé vlastnosti. Pro nás má význam v zimě a v předjaří, protože kořen křenu obsahuje velké množství vitaminu C, provitamin A, vitaminy skupiny B, má mnoho draslíku, vápníku a hořčíku. K použití je nejzdravější čerstvý, pro svou palčivost zjemněný strouhanými jablky. Křen množíme jeho kořenovými řízky. Připravíme si je již při podzimní sklizni. Spodní část řízků seřízneme šikmo, abychom při jarní výsadbě rozeznali horní konec od spodního. Sázíme v řádcích asi 40 cm o sebe. Před vysazením odřeme hadříkem všechny postranní kořeny a odventní pupeny. Horní asi 2 cm necháme nedotčeny. Během vegetace kypříme půdu. Křen obsahuje velké množství vitaminu C a látky s protizánětlivými vlastnostmi. Podporuje také trávení a zpevňuje dásně. Strouháním však křen ztrácí vitamin C a proto používáme nejlépe nekovové struhadlo. Křenový léčivý sirup Nastrouhaný křen smícháme s moučkovým cukrem a promasírujeme přes jemné síto. Denně užíváme 2 polévkové lžíce. Křenový krém Smícháme 1 nastrouhané jablko a jemně nakrájenou cibulí. Přidáme 3 stroužky česneku utřeného se solí, šťávu z citrónu, lžičku medu a zahustíme tvarohem. Krátce před podáváním vmícháme strouhaný křen. Křen s jablkem a smetanou Asi 4 oloupaná jablka nastrouháme, přidáme jemně nastrouhaný oloupaný křen (50 g) a vmícháme tolik smetany, aby směs měla hustotu omáčky. Podle chuti osolíme a osladíme. Rady - vhodný k použití má mít průměr okolo 2.5 cm a délku minimálně 25 cm, jinak nemá odpovídající množství látek - je bohatý na fytoncidy - ničí plísně - podporuje trávení - i při malých množstvích - močopudný prostředek - na chronické katary a bronchitidy - při revmatismu (jako roztok i mast s jinými prostředky) - pro zředění krve - na rozpuštění žlučníkových kamenů - se smetanou na odstranění pih a skvrn na pokožce Má stejné účinky čerstvý i sušený. Obsahuje: 309 kJ 59 až 76 mg% vitamínu C trochu vitamínu A stopy vitamínů skupiny B 248 až 500 mg% síra draslík trochu vápník fosfor hořčík železo sodík
 

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2025 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz