.
   
neděle 7. prosince
svátek slaví Ambrož, Benjamín , zítra Květoslava, Květomila
 
autor Lastura.cz

Marcipánová hmota na potah dortů

Sušené mléko polotučné i moučkový cukr prosejte. Kukuřičný sirup dostanete ve zdravé výživě. Pokud používáte místo sirupu glukozu, pak stačí jedna vrchovatá lžíce.

Marcipán zpracovat v míse, pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme. Vodu po lžících už nepřidávat, přelili by jste ho. Pak se s ním špatně domlouvá.

S vodou prosím velmi opatrně, jak marcipánovou hmotu přelijete, špatně se pak dává dohromady. Propracujete hmotu a na hladké ploše si podsypete solamylem. Posypete marcipán i shora. Budete vyvalovat, pozor stále nadzvedávat a podsypávat solamylem. Nesmí se nikde přilepit. Solamyl z marcipánu ometete, nebo setřete čistou útěrkou. Další věc, pozor na krém pod marcipánem. Nesmí být řídký, jinak marcipán teče. Krém je nejlepší máslový a s pudinkem, ale pozor pudink, se musi udělat z vody. Pokud je z mléka stává se, že marcipán teče.

K docílení lesku, jak dáte marcipán na dort, nalejete si na ruku trochu oleje a dortík objedete. Po položení vyválené placky na dort, budou záhyby. Ty se vyrovnávají, tak že budete po kouskách nadzvedávat marcipán a hřbetem dlaně dole jemně dotlačovat.Kde by vám záhyb zůstával, kousek se vraťte a znovu to samé.

Hmotu na potahování vyválet na silnější plát (3-5 mm) aby bylo z čeho vytahovat musí se jako vytahovat a zároveň připlácávat k bokům (dlaň a prty zahnuté do pravého úhlu a přitlačovat na ten roh)

Marcipán s glukopurem je super, ale s ovocným cukrem nejde vůbec spojit a pořád se roztéká.

Pod marcipán lze dát krém máslo + puding, ale pouze tenkou vrstvičku, aby se marcipán přilepil. Pokud dáte větší vrstvu, marcipán se rozteče. Lze podmazat také velmi malou vrstvičku marmelády. Nebo nepodmazávat vůbec, pouze jemně navlhčit tu stranu marcipánu, která příjde na suchý korpus, aby se přilepil.

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2025 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz