.
   
pondělí 8. prosince
svátek slaví Květoslava, Květomila , zítra Vratislav, Vratislava
 
autor Lastura.cz

Smetankový salát s jablky a pomerančem

4-6 růžic listů smetanky lékařské (pampelišky), 1 cibule, větší pomeranč, špetka soli, cukru a mletého pepře, 1 jablko, 2 lžíce oleje, 1 lžíce rajčatového pyré.

Omyté listy natrháme na kousky, smícháme s oloupaným pomerančem rozděleným na dílky (ty pokrájíme a odstraníme semene a hořké oplodí). Přidáme sůl, olej, cukr, pepř, cibuli nakrájenou na tenké plátky a stejně nakrájené oloupané jablko (má-li jemnou slupku neloupeme). Promícháme, dáme vychladit. Nakonec pokapeme rajčatovým pyré.



Pampeliška - smetanka lékařská

Všichni známe tento plevel trávníků, luk a zahrad. Je to odedávna používaná léčivá rostlina. Například slavný lékař Avicenna ji doporučoval při očních zánětech. Smetánka lékařská (Taraxacum officinale), zvaná také pampeliška, je vytrvalá rostlina z čeledi hvězdicovitých s kulovitým kořenem. Vytváří zprvu růžici k zemi přitisklých listů,pak rozkvétá žlutými úbory na dutých stvolech. Celá je prosycena mléčnou šťávou-latexem (ta se někdy užívá na bradavice). Je to značně proměnlivý druh, vytvářející rozmanitě dělené protáhlé listy. Smetánka je i prošlechtěna jako salátová zelenina, ceněná zejména ve Francii pro svou nahořklou chuť. K léčebným účelům se využívá celá rostlina, včetně kořene. Kořen obsahuje inulin vhodný pro diabetiky, hořčinu, karotenoidy, draslík, vápník, fosfor, kaučuk, vitaminy skupiny B.

V kuchyni se používají mladé listy a úbory (květy). Listy mají více vitaminu C než citrony (kolem 50 mg ve 100 g), mnoho provitaminu A (asi jako mrkev), vitaminy skupiny B, zvláště mnoho niacinu, riboflavin, thiamin, silici, saponiny, hořčinu, kaučuk, minerální látky (zvláště vápník,draslík,fosfor,železo) a další. Z cukrů je obsažen inulin (pro diabetiky) a další látky. V květech je více silice,karotenoidů,také látky s fytoncidním účinkem. Všechny části smetánky jsou prospěšné - listy působí močopudně, protizánětlivě, stimulují činnost jater, ledvin, prospívají diabetikům. Květy svařené s cukrem pomáhají při odkašlávání. Mladé listy pojídané čerstvé se považují za krev čistící prostředek doporučovaný při jarní únavě.

V kuchyni se používají především mladé listy do salátů, zelených omáček, polévek. Pro saláty je vhodné listy vybělit, tj.,trs smetánky zakrýt, například květináčem. Zhruba za týden vyrostou tenké bělavé listy, jen slabě nahořklé a velmi křehké. Smetánkové listy sbíráme jen mladé po celý rok, tak jak obrůstají po posekání. Starší listy hořknou a tuhnou. Používat lze i i uzavřená poupata smetánky - vařená připomínají růžičkovou kapustu, syrová se po prosolení nakládají do estragonového octa jako kapary. Z květů zbavených zeleného zákrovu (kalichu) se připravuje pampeliškové víno, s cukrem také med používaný při špatném trávení a nachlazení.


HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2025 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz