V lidském těle je obsaženo od 20 do 30 g, 50 až 70 % v kostech, zbytek ve svalech, žázách s vnitřní sekrecí a něco v krvi.
- činitel antistresový, antitoxický, protialergický, protizánětlivý, chránící proti ionizujícím zářením, regulující teplotu, povzbuzující fagocytózu, proti agresivitě
- utišuje nervový systém
- jako sympatický i parasympatický, reguluje nervovou a svalovou rovnováhu, vrací vnitřní vyrovnanost, aktivuje enzymy (hlavně přisvojující bílkoviny), nutný pro tvorbu antitělísek a ochranných látek, napomáhá srážení krve, při vzniku estrogenů, v činnosti střev, žlučníku a močového měchýře.
- pomáhá při relaxaci a znecitlivění.
Kolik vlastně potřebujeme hořčíku?
Denně vždy polovinu potřebné dávky vápníku nebo také 5 mg na 1 kg hmotnosti těla:
muži 350 mg hořčíku denně
ženy 300 mg hořčíku denně
těhotné a kojící ženy 450 mg hořčíku denně
Podávání hořčíku:
Hořčík se musí podávat spolu s vápníkem (poměr Ca:Mg = 2:1), s vitamínem C a s vitamíny B2 a B6 (nejlépe komplex B-Vitamínů). Vápník a hořčík se slučují s albuminy, a když je bílkovin málo, odcházejí s močí.
| bílkovina |
hořčík |
|
| 45 g |
100 až 150 mg |
od 1 do 6 let |
| 65 g |
200 až 250 mg |
od 7 do 9 let |
| 75 g |
300 mg |
od 10 do 13 let |
| 85 g |
350 mg |
děvčata od 13 do 15 let |
| 85 g |
450 mg |
chlapci od 13 do 15 let |
| 85 g |
350 až 400 mg |
muži středně a těžce pracující |
| 85 g |
300 až 350 mg |
ženy |
| 95 až 110 g |
450 až 600 mg |
těhotné a kojící ženy |
Obsah hořčíku v mg na 100 g potraviny:
|
442,2 g
|
kakao
|
| 320 g |
banány (600 mg vápníku) |
| 310 g |
bukvice |
| 250 g |
sója |
| 169 g |
fazole |
| 124 g |
hrách |
| 70 až 165 g |
ořechy |
| 120 g |
šípek suchý |
| 130 g |
čokoláda |
| 25 až 90 g |
zeleninové konzervy |
| 20 až 80 g |
pečivo |
Obsah prvků na 100 g potraviny:
| hořčík |
vápník |
železo |
|
526 mg
|
1961 mg |
24 mg |
mák |
| 523 mg |
1026 mg |
72 mg |
fazole suché, zelené |
| 372 mg |
231 mg |
37 mg |
sója |
| 274 mg |
57 mg |
41 mg |
lískové ořechy |
| 124 mg |
117 mg |
20 mg |
hrách |
| 133 mg |
100 mg |
45 mg |
ovesné vločky |
| 92-111 mg |
1658-2018 mg |
19-37 mg |
sýry |
| 74 mg |
57 mg |
21 mg |
krupičná kaše |
Úpravou se hodně hořčíku ztrácí (vaření, konzerv., čištění apod.), např. bílý cukr má 200 x méně hořčíku než melasa. Konzervováním se ztrácí hořčík např. u hrášku 43 %, u zelených fazolek 56 %, u kukuřice 60 %, atd., oškrabáním brambor 35 %.
Nemoce z nedostatku hořčíku
- tremor (třes) nohou
- tetanie
- křečovité pohyby
- poruchy orientace
- tendence k haluciancím
- většinou zrakovým
- epileptické křeče svalů
- cévní poruchy
- deprese, silná popudlivost
- hemeroidy a ledvinové kameny
Projevy nedostatku hořčíku
- ranní únava i po hodinách spánku
- nespavost, divoké sny, noční pocení
- bušení srdce, arytmie, často spojená s bolestí v hrudníku
- náhlé závratě, ztráta rovnováhy
- třes víček, zvláště levého víčka
- mlha, kmitající body před očima
- padání vlasů, lámavé nehty, práchnivění zubů
- mrtvení končetin, časté bolesti hlavy, potíže v koncentraci
- citlivost na změny počasí, na zimu a vlhkost, často až bolesti, např. zubů, dásní, kloubů.
Viz také Dologran.