.
   
pondělí 8. prosince
svátek slaví Květoslava, Květomila , zítra Vratislav, Vratislava
 
autor Lastura.cz

Hořčík

Latinsky Magnesium

Značka Mg


V lidském těle je obsaženo od 20 do 30 g, 50 až 70 % v kostech, zbytek ve svalech, žázách s vnitřní sekrecí a něco v krvi.

- činitel antistresový, antitoxický, protialergický, protizánětlivý, chránící proti ionizujícím zářením, regulující teplotu, povzbuzující fagocytózu, proti agresivitě

- utišuje nervový systém

- jako sympatický i parasympatický, reguluje nervovou a svalovou rovnováhu, vrací vnitřní vyrovnanost, aktivuje enzymy (hlavně přisvojující bílkoviny), nutný pro tvorbu antitělísek a ochranných látek, napomáhá srážení krve, při vzniku estrogenů, v činnosti střev, žlučníku a močového měchýře.

- pomáhá při relaxaci a znecitlivění.


Kolik vlastně potřebujeme hořčíku?

Denně vždy polovinu potřebné dávky vápníku nebo také 5 mg na 1 kg hmotnosti těla:
muži 350 mg hořčíku denně
ženy 300 mg hořčíku denně
těhotné a kojící ženy 450 mg hořčíku denně


Podávání hořčíku:
Hořčík se musí podávat spolu s vápníkem (poměr Ca:Mg = 2:1), s vitamínem C a s vitamíny B2 a B6 (nejlépe komplex B-Vitamínů). Vápník a hořčík se slučují s albuminy, a když je bílkovin málo, odcházejí s močí.

bílkovina hořčík
45 g 100 až 150 mg od 1 do 6 let
65 g 200 až 250 mg od 7 do 9 let
75 g 300 mg od 10 do 13 let
85 g 350 mg děvčata od 13 do 15 let
85 g 450 mg chlapci od 13 do 15 let
85 g 350 až 400 mg muži středně a těžce pracující
85 g 300 až 350 mg ženy
95 až 110 g 450 až 600 mg těhotné a kojící ženy

Obsah hořčíku v mg na 100 g potraviny:

442,2 g

kakao
320 g banány (600 mg vápníku)
310 g bukvice
250 g sója
169 g fazole
124 g hrách
70 až 165 g ořechy
120 g šípek suchý
130 g čokoláda
25 až 90 g zeleninové konzervy
20 až 80 g pečivo

Obsah prvků na 100 g potraviny:

hořčík vápník železo
526 mg
1961 mg 24 mg mák
523 mg 1026 mg 72 mg fazole suché, zelené
372 mg 231 mg 37 mg sója
274 mg 57 mg 41 mg lískové ořechy
124 mg 117 mg 20 mg hrách
133 mg 100 mg 45 mg ovesné vločky
92-111 mg 1658-2018 mg 19-37 mg sýry
74 mg 57 mg 21 mg krupičná kaše

Úpravou se hodně hořčíku ztrácí (vaření, konzerv., čištění apod.), např. bílý cukr má 200 x méně hořčíku než melasa. Konzervováním se ztrácí hořčík např. u hrášku 43 %, u zelených fazolek 56 %, u kukuřice 60 %, atd., oškrabáním brambor 35 %.


Nemoce z nedostatku hořčíku
- tremor (třes) nohou
- tetanie
- křečovité pohyby
- poruchy orientace
- tendence k haluciancím
- většinou zrakovým
- epileptické křeče svalů
- cévní poruchy
- deprese, silná popudlivost
- hemeroidy a ledvinové kameny


Projevy nedostatku hořčíku
- ranní únava i po hodinách spánku
- nespavost, divoké sny, noční pocení
- bušení srdce, arytmie, často spojená s bolestí v hrudníku
- náhlé závratě, ztráta rovnováhy
- třes víček, zvláště levého víčka
- mlha, kmitající body před očima
- padání vlasů, lámavé nehty, práchnivění zubů
- mrtvení končetin, časté bolesti hlavy, potíže v koncentraci
- citlivost na změny počasí, na zimu a vlhkost, často až bolesti, např. zubů, dásní, kloubů.


Viz také Dologran.

HLEDEJ

text v článcích zboží v obchodě

PŘIHLÁŠENÍ

REGISTRACE

Zde se můžete zaregistrovat.
© 2008-2025 Milan Vojtíšek    E-mail: lastura@lastura.cz