Vitamínem B nazýváme celý komplex vitamínů, který je důležitý pro zdraví pleti, vlasů, nehtů, krvetvorbu, ale také pro psychiku člověka a dobrou náladu. Proto je také celý komplex B vitamínů často nazýván vitamínem dobré nálady.
„Odpovědný za dobrou náladu“ ze skupiny vitamínů B je vitamín B1 (thiamin), který se zařazuje mezi takzvané psychovitamíny nebo je také nazýván teké nervový vitamín. Je důležitý při přenosu nervových signálů do svalů a po vysokém nervovém a duševním zatížení pomáhá vitamín B1 rychlému zotavení. Pomáhá tedy při depresích, migrénách a celkově uklidňuje. Mimo jiné je nepostradatelnou součástí při tvorbě enzymů, jako i další „béčka“, pomocí nichž náš organismus zpracovává cukry.
Nedostatek vitamínu B1 se projevuje zažívacími potížemi, únavou, ospalostí, špatnou pamětí, ztrátou chuti a neplodností. V extrémně těžkých případech známou nemocí z nedostatku vitamínů B beri-beri, pocity úzkosti, dýchacími potížemi, poruchami srdečního rytmu, depresemi a fobiemi. Thiaminu potřebujeme 1,2 miligramu denně, ti, kteří mají ve stravě mnoho sacharidů, mnohem více, stejně jako lidé s velkým psychickým zatížením. Větší potřebu vitamínu B1 mají i ti, kteří se hodně potí, protože tento vitamín je vylučován kromě močí také i potem. Více než 5 miligramů denně tělo nepřijme, nadbytek je vyloučen z těla, k předávkování by mohlo dojít jedině při léčebné aplikaci vitamínů injekčně. To by se pak projevilo bolestmi hlavy, poruchami srdečního rytmu, křečemi a alergiemi. Vitamín B1 najdeme v pivovarských kvasnicích – droždí, vepřovém a drůbežím mase, obilných (hlavně celozrnných) produktech, luštěninách, bramborách a semínkách (slunečnice, ořechy a podobně). Nejlepším zdrojem jsou pšeničné klíčky.
[o1-W0]
Vitamín B2 až B5 je nejdůležitější z hlediska kosmetického – při jeho nedostatku se lámou – nebo i vypadávají, vlasy, které také více šediví, třepí se nehty, kůže je rozpraskaná a praskají koutky úst.
Vitamín B2 (riboflavin) je ve vodě rozpustný a stejně jako B1 je důležitý pro tvorbu enzymů, pomocí kterých naše tělo zpracovává cukry a také při stavbě a odbourávání bílkovin a tuků. Podporuje obnovu poškozené kůže a vývoj zárodku v matčině těle. Je také významným antioxidantem. Jeho nedostatek se projevuje suchou a popraskanou kůží a dalšími dermatologickými problémy a také únavou. Denní spotřeba je 1,6 miligramu a nelze se jím předávkovat. Vegetariáni, kteří nejedí maso, by měli jíst zeleninu s co největším obsahem riboflavinu. Kromě zmíněného masa je i ve špenátu, kapustě a brokolici. Až na ovoce jej obsahují skoro všechny potraviny.
[o2-W0]
Vitamín B3 (niacin) je též ve vodě rozpustný a jeho deriváty hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky. Nedostatek se projeví nespavostí, nechutenstvím a bolestmi břicha. Předávkování běžně nehrozí, protože je vylučován močí. Vitamín B3 najdeme v pivovarských kvasnicích – droždí, mase, mléku, vejcích, semenech slunečnice a listové zelenině. Spotřeba je 15 miligramu denně, větší spotřebuje mají lidé s onemocněním ledvin.
[o3-W0]
Také vitamín B5 (kyselina pantotenová či D-pantothenová) je ve vodě rozpustný. Název pro kyselinu pantotenovou pochází z řečtiny a znamená „všude se nacházející“ – vitamín B5 se skutečně nachází v téměř všech potravinách rostlinného i živočišného původu, zejména v mase a vnitřnostech, celozrnném pečivu a luštěninách. Proto nám jeho nedostatek prakticky nehrozí. Ve formě pantothenanu vápenatého je přidáván do cerálních výrobků a vitamínových doplňků. V kosmetickém průmyslu se jako panthenol přidává do pleťových a regeneračních krémů, přípravků po opalování, vlasových šamponů či kondicionérů. Předávkování nám, jako v předešlých případech, běžně nehrozí.
Vitamín B6 (pyridoxin) se vyskytuje ve třech formách, je rozpustný ve vodě, potřebujeme ho asi 1,6 miligramu denně a nelze se jím předávkovat. Ani nedostatek není běžný, vyskytuje se jen při užívání některých léků a projevuje se zvýšenou nervosvalovou dráždivostí – jako cukání víček, až křeče, zapomnětlivostí a záněty sliznice dutiny ústní. Ale také takzvaný premestruační syndrom spojený s ukládáním vody v tkáních a duševním rozladěním je jeho příznakem. Mezi zdroje vitamínu B6 patří některé mořské ryby, raci, játra, vepřové maso, vejce, banány, avokádo, zelenina, ořechy a celozrnné pečivo.
[o4-W0]
Dalším významným vitamínem komplexu B je vitamín B9 (kyselina listová), obsažená především v listové zelenině, ale také v kvasnicích a játrech. Vařením se ho až 95 % zničí. Nedostatek se projevuje poruchami krvetvorby. Vitamín B9 je důležitý v těhotenství, pro správný vývoj plodu.
[o5-W0]
Pro krvetvorbu je důležitý i vitamín B12 (cobalamin), sloučenina s obsahem kobaltu. Doporučená denní dávka jsou pouze 3 mikrogramy denně, při přebytku se ukládá v játrech. Hlavním zdrojem jsou vejce, maso, vnitřnosti, mléko a sýry. Nedostatek se projevuje chudokrevností, zhoršování paměti a chronickou únavou.
[o6-W0]
Skupina vitamínů B obsahuje celkem sedmnáct B vitamínů, které jsou pro náš organismus důležité všechny, při různých onemocněních se ale spotřeba jednotlivých vitamínů – podle druhu choroby – liší. Na zvýšený přísun „ béček“ bychom měli pamatovat i při stresu, nevyvážené stravě a při dietách.
Zdroj fotografií: Vitamins-nutrition-good-health-info.com, Medicalimages.allrefer.com, Nlm.nih.gov, Static.howstuffworks.com
AUTOR: Irena Voříšková