Obecně obsahují:
vitamín A
vitamín E
vitamíny skupiny B
prvky: draslík, železo, vápník, fosfor, hořčík, síra
Fazole a hrách
- jsou zásadotvorné
- suché fazole mají až 1200 mg% draslíku, 24 mg% sodíku, 22 % bílkovin (rostlinných, tj. neúplných, k aktivaci bílkovin je třeba přidat i živočišné)
- hrách má 25 % rostlinných bílkovin
- zelené fazole - lék na překyselení
- suché lusky - vynikající lék na cukrovku, protože obsahují izitol - inzulin, který snižuje cukr, dále mají nikl, kobalt, měď. Jsou močopudné.
Většinou se konzumují fazole a hrách, ale velmi zdravé jsou čočka, sója a boby
| |
vit. A |
vit. B1 |
vit. B2 |
vit. B6 |
vit. C |
vit. PP |
vit. E |
| |
m.j. |
mcg |
mcg |
mcg |
mg |
mg |
mg |
| Fazole čerstvé, zelené |
1000 |
80 |
80 |
3 |
20 |
0,6 |
3,6 |
| Fazole bílé, suché |
0 |
600 |
240 |
- |
5 |
0,3 |
- |
| Hrách čerstvý, zelený |
700 |
300 |
180 |
stopy |
25 |
2 |
2 |
| Hrách suchý |
400 |
200 |
300 |
- |
2 |
- |
stopy |