Játra jsou největší žlázou v lidském těle, nachází se vpravo pod žebry a mohou vážit až 1,66 kg. Hrají hlavní roli v procesu trávení, odpovídají za detoxikaci, rozklad červených krvinek, syntézu proteinů krevní plazmy a jsou zásobárnou glykogenu.
Spolu se žlučníkem produkují žluč, což je alkalická látka, která pomáhá při trávení. Žluč obsahuje žlučové kyseliny, které jsou důležité pro vstřebávání a správné trávení tuků a vitamínů rozpustných v tucích, které se následně díky žluči vstřebávají do organismu v tenkém střevě.
Každé roční období přísluší některému z našich tělesných orgánů. Příslušná doba je dobou nejvyšší zranitelnosti daného orgánu a zároveň nejvhodnější dobou pro jeho detoxikaci a léčbu. V této době se zároveň nejsnáze projevuje dysfunkce v dané oblasti.
Jaro jako roční období patří játrům a jejich párovému orgánu – žlučníku. Játra jsou především orgánem detoxikace ale samozřejmě i trávení. Zpracovávají tuky, sacharidy, aminokiseliny, redukují hormony, ukládají vitamíny, odstraňují toxiny a těžké kovy.
Kvalita činnosti a vitality jater má vliv na zdraví a kvalitu zraku, množství a kvalitu krve, na stav nervů, svalů, šlach, kyčelních kloubů, ramen, šíje a krku, výkonnost a vitalitu (proto jarní únava).
Jejich dysfunkce se projevuje sklony k alergiím, exémům, bolestem hlavy, sníženou
imunitou. Nejčastěji se problém jater a žlučníku a jejich podřízených tělesných partií projevuje v čase 23 až 03 h.
V rovině emocí a povahy se dysfunkce jater projevuje nezvládnutelným hněvem, předpojatostí, žárlivostí, přecitlivělostí na hluk. Zdravá játra dávají schopnost flexibility, zdravého sebeprosazení a schopnosti plánovat.
V období jara se tradičně prováděli různé očistné kůry, rovněž tradice období jara a velikonoc měli svůj smysl. Pro naši civilizovanou dobu je na místě především osobní zájem každého jednotlivce o péči o kvalitu svého potenciálního zdraví.
Základní bylinky pro jaro jsou: pampeliška, řepík, smil, jablečník, rozmarýna, také
ostropestřec a hořec.
Z potravin jsou dobré drůbeží maso, pšenice, pšeničné klíčky, brusinky, mandarinky, ananas, kyselé zelí, zelené jarní výhonky, tvaroh, kyselé mléko, šípkový čaj.
Pozor na alkohol, tučné maso, smetanu, vejce, čokoládu, kávu a chemické látky v potravinách.